PORTUL TURISTIC TOMIS este una dintre locatiile celebre ale orasului Constanta atat pentru turisti, cat si pentru localnici. Indiferent de sezon, zona portului Tomis este alegerea pe care o fac cei care doresc sa admire mare, fie din masina, fie printr-o plimbare lejera. Accesul catre port se face foarte usor prin intermediul unei strazi care coboara pana in "buza" golfului, chiar in zona in care se "odihnesc" yachturile luxoase si ambarcatiunile cu vele. Pe malul apei sunt amenajate numeroase terase si restaurante cochete care servesc preparate pescaresti. Din portul Tomis, chiar din zona teraselor, porneste o sosea ingusta care, mergand pe marginea apei, va conduce catre celebra plaja constanteana Modern. Pe timpul verii, golful din portul Tomis este vizitat adesea de grupuri de delfini. Pe langa faptul ca este un loc potrivit pentru relaxare, Portul Tomis este locatia ideala pentru organizarea unor activitati de agrement nautic.  Autoritatile locale intentioneaza ca pe viitor sa transforme Portul Tomis intr-o destinatie importanta pentru navele de agrement costiere care naviga de-a lungul litoralului romanesc, cu escale spre sud la Eforie, Costinesti, Neptun, Mangalia sau spre nord, la Mamaia si Midia.  
Pe tot parcursul anului, Portul turistic Tomis este locaţia ideală unde toată lumea se relaxează, savurează o băutură sau se delectează cu un preparat cu specific pescăresc. Vara, aici se organizează activităţi de agrement nautic, croaziere pe mare şi concerte.

Dacă până acum câţiva ani Portul turistic Tomis, nu era inclus în itinerariul turiştilor care vizitează litoralul românesc, acum lucrurile s-au schimbat simţitor, acesta devenind alegerea perfectă pentru petrecerea unei zile relaxante, departe de agitaţia din staţiune. Această schimbare s-a datorat investiţiilor majore care au dus la modernizarea şi dezvoltarea lui, ajutându-l să devină un punct important de atracţie turistică, atât pentru pasionaţii de sporturi nautice cât şi pentru cei care doresc să se relaxeze privind marea.
Încă de la primele ore ale dimineţii, când soarele îşi face timid apariţia şi până la apus când acesta îşi domoleşte strălucirea, portul rămâne locul ideal de promenadă. Aici vizitatorii îşi pot savura cafeaua admirând ambarcaţiunile acostate, sau se pot delecta cu un preparat cu specific pescăresc şi nu numai, pe terasa cochetelor restaurante amplasate de-a lungul falezei.
Majoritatea restaurantelor se aprovizionează de la pescarii din port cu peşte proaspăt scos din Marea Neagră, astfel că aici se pot servi platouri de fructe de mare, midii şi homar dar şi preparate tradiţionale precum hamsie cu mămăliguţă, zacuscă de peşte, borş de pește sau supă cremă de midii. Deşi peştele şi fructele de mare sunt vedete, în toate meniurile se găsesc şi alte preparate.

Portul Tomis dispune de o capacitate mare de acostare a ambarcaţiunilor şi oferă un potenţial ridicat de valorificare a turismului nautic, activităţilor sportive şi de agrement. Aici se organizează croaziere de-a lungul staţiunilor de pe litoral, cu ancorare în larg, pentru baie în mare, scufundări şi alte activităţi distractive.
Odată ajunşi în port, se mai pot vizita numeroasele obiective turistice aflate în vecinătatea acestuia cum ar fii: Edificiul Roman cu Mozaic-considerat de experţi o minune a civilizaţiei antice, Farul Genovez- unul dintre cele mai cunoscute şi pitoreşti monumente sau emblema oraşului Constanța, Cazinoul.

 

Cei ce vor vizita Portul turistic Tomis Constanța vor rămâne cu amintirea unei zile perfecte petrecută într-un cadru de poveste.


Accesul în port este deosebit de facil, putând fi realizat atât cu mijloace de transport proprii sau în comun, cât şi pe pietonal.
Mijloace de transport: autobuz CTBUS, liniile: 2, 42, 44, 49, 51.


 

Portul Tomis, construit în anul 1958 în fostul Golf al Delfinilor, a fost uneori asociat cu legenda lui Iason, cel care în călătoria sa din Grecia spre Georgia în căutarea Lânei de aur, a ancorat la întoarcere în zona în care mai târziu avea să fie ridicată cetatea Tomisului.Portul Tomis este portul turistic și de de pescuit al Constanței, aflat în centrul istoric al orașului.
Portul a fost construit în 1958 în fostul Golf al Delfinilor. Bazinul portuar a fost realizat prin închiderea golfului cu două diguri: cel nordic, în formă de Y, cu o lungime inițială de 400 m, a fost prelungit în anul 2007 cu încă o porțiune de 200 m; cel estic pornește din faleza Cazinoului, pe o lungime de 500 m. Trei dintre cele patru laturi ale sale (cele estică, sudică și vestică) au fost prevăzute cu cheuri. Adâncimile sunt de doar 0,50 m în partea sud-vestică a bazinului și de 3 m în zona nord-estică. În anii 2008-2010, au fost realizate o serie de investiții pentru a permite creșterea traficului anual și a frecventării turistice, rezultatele venind, dar mai încet decât se scontase. Oricum, față de anii 1980 portul prezintă mari facilități și arată mult mai bine.